Ιπτάμενα αυτοκίνητα και σκυλιά ρομπότ, συναντήσεις στο metaverse και ταξί χωρίς οδηγο, είναι μόνο μερικά από τα τεχνολογικά επιτεύγματα που παρουσιάστηκαν στην GITEX (Gulf Information Technology Exhibition) στο Ντουμπάι.
Στην 42η διοργάνωσή της η GITEX έχει εξελιχθεί από μια εξειδικευμένη έκθεση ειδικού ενδιαφέροντος στη μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο του είδους της. Φιλοξενεί συνολικά 5.000 εταιρείες από 90 χώρες.
Ο Omar Al Olama, Υπουργός Επικρατείας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Ψηφιακή Οικονομία και το Σύστημα Απομακρυσμένης Εργασίας δήλωσε στο euronews ότι «η GITEX είναι το μόνο μέρος στη γη που μπορείτε να δείτε εταιρείες από όλο τον κόσμο να συρρέουν για να επιδείξουν την τεχνολογία και τις καινοτομίες τους. Είναι η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο σήμερα. Και είναι πραγματικά μια απόδειξη του τι μπορούν να κάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ντουμπάι όταν αναλαμβάνουν έναν τομέα και εστιάζουν σε αυτόν. Επικεντρωνόμαστε πολύ στην τεχνολογία και βλέπουμε ότι εταιρείες σε όλο τον κόσμο το πιστεύουν και φέρνουν τις καινοτομίες τους εδώ για να εξερευνήσουν πρώτα νέες αγορές, αλλά ταυτόχρονα να προσπαθήσουν να διεισδύσουν και στην αγορά των ΗΑΕ».
Αυτή η έκθεση τεχνολογίας εστιάζει στο μέλλον και φέτος υπήρξε μια ώθηση στο metaverse.
Το Ίδρυμα TRMW εδρεύει στο Λουξεμβούργο και παρουσίασε το προϊόν του «ROOM» στην GITEX. Είναι μια νέα υπηρεσία βίντεο που δημιουργεί κλήσεις σε στυλ ζουμ με μια αίσθηση τρισδιάστατων βιντεοπαιχνιδιών.
Δεν χρειάζεται ο χρήστης να κατεβάσει κάποια εφαρμογή καθώς εκτελείται σε πρόγραμμα περιήγησης.
Η Stefanie Palominο, Γενική Διευθύντρια και Διευθύντρια Προϊόντων, ROOM είπε: «Το ROOM είναι ο πιο ζωντανός τρόπος επικοινωνίας με τους ανθρώπους στο Διαδίκτυο. Έτσι, αυτό που παλεύουμε βασικά είναι το θέμα της κούρασης της τηλεδιάσκεψης, και έτσι οι άνθρωποι απολαμβάνουν ξανά, να είναι μαζί στον ψηφιακό χώρο».
Ένα άλλο εντυπωσιακό τεχνολογικό επίτευγμα ήταν το κινεζικό όχημα Xpeng X2. Αυτό το φουτουριστικό ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και μπορεί να μεταφέρει δύο επιβάτες, ενώ εκπέμπει μηδενικό διοξείδιο του άνθρακα. Eχει σχεδιαστεί με γνώμονα το χαμηλό υψόμετρο και μέγιστη ταχύτητα πτήσης τα 130 χιλιόμετρα την ώρα.
Ο Eng Liu Xinying, Ανώτερος Επιστήμονας στην Αεροδιαστημική Μηχανική στο XPENG AEROHT εξήγησε πώς έφτασαν σε αυτό το σημείο λέγοντας στο Euronews: «Πρώτα από όλα, ξεκινάμε με πολύ μικρούς έλικες και μετά αξιοποιούμε την εμπειρία μας για να το αναπτύξουμε. Εξετάζουμε το βάρος ολόκληρου του σχεδιασμού καθώς επίσης και τις διαφορετικές απαιτήσεις ασφάλειας στο σύστημά μας. Νομίζω ότι έχουμε δαπανήσει οκτώ χρόνια σε αυτό το σημείο. Για να περάσουμε στην εμπορευματοποίηση και στην επόμενη γενιά, νομίζω ότι χρειαζόμαστε ακόμη δύο ή τρία χρόνια».